de circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie is essentieel om de wereldwijde uitdagingen van grondstoffen schaarste, milieuvervuiling en klimaatverandering aan te pakken. In een circulaire economie worden producten en materialen zoveel mogelijk hergebruikt, gerepareerd en gerecycled, wat leidt tot minder afval en een efficiënter gebruik van hulpbronnen.

Een transitie naar een circulaire economie gaat verder dan alleen economische en ecologische voordelen; het is ook een sociale transitie die diepgaande veranderingen in de samenleving bevordert.

Bij de evaluatie van deze impact gerichte transities kijken we naast de afvalvemindering en klimaatvoordelen ook naar de versterking van de lokale economie, educatie en zorg en welzijn. Naast de voor de hand liggende impact evalueren wij ook de waarde en het belang van burgerbetrokkenheid, domein overstijgende samenwerkingen en van educatieve programma’s die de kennis en vaardigheden en de professionele ontwikkeling van toekomstige werknemers bevorderen..
Daarbij leggen we ook de link met onderwijs en bewustwording, waarbij levenslang leren en hoe deze educatiieprogramma’s een bijdrage leveren aan een nieuwe generatie van bewustwording en innovatie, zoals Maakonderwijs.
Hiermee tonen we het belang aan van een impact gericht transitie proces en de waarde van die aanpak van maatschappelijke organisaties die zich daarmee bezig houden.

We kijken naar de mate van sociale gelijkheid en toegankelijkheid, gemeenschapsbinding, lokale samenwerking en participatie die over meer gaat dan betrokkenheid.

Met deze benadering streven we naar een toekomst waarin duurzaamheid en economische groei hand in hand gaan, en waarin circulaire economie de norm is voor een veerkrachtige en rechtvaardige samenleving.

“In een circulaire wereld is samenwerking essentieel; samen creëren we duurzame oplossingen voor complexe problemen.”