Hogeschool Utrecht heeft samen met het boek Bouwen aan Digitaal Vertrouwen een Blockchain Award gewonnen van BCNL. Bernhard van der Biessen, HU ‘blockchain lead’ en initiatiefnemer van de minor Business Innovation with Blockchain, mocht deze Meaningful Education Award in ontvangst nemen. “Het is mooi dat we kunnen meedraaien in de top van de Nederlandse blockchain-wereld.”
De prijs werd 23 november uitgereikt door BCNL, de blokchain community van Nederland waarin alle enthousiastelingen en professionals elkaar treffen. “Deze prijs voor het beste blockchainonderwijs in Nederland is dan ook een belangrijke erkenning. We zijn vijf jaar geleden als early adopters begonnen en hebben daardoor een prettige voorsprong ontwikkeld. Het is prachtig dat die voorsprong nu wordt geprezen door de blockchain-community. De inzet en opbrengsten van de docenten, partners en studenten worden echt gezien”, stelt Bernhard van der Biessen.
Bouwen aan digitaal vertrouwen
De HU won de prijs met de minor Business Innovation with Blockchain, samen met het boek ‘Bouwen aan digitaal vertrouwen’. “Dit boek van Maarten de Borst en Marijn Romme is het eerste goede, Nederlandstalige boek over blockchain. We gebruiken deze dan ook ins ons curriculum. Zoals alles in blockchain is dit een partnership. De auteurs hebben hetzelfde doel als wij: het bijdragen aan toegankelijk, kwalitatief, Nederlandstalig blockchainonderwijs. Maarten en Marijn leveren niet alleen een belangrijke bijdrage hieraan met hun boek, ze komen ook bij ons langs en fungeren als sparringpartners voor onze studenten en hun projecten.”
Voeten in de klei
De minor begeleidt studenten vanaf nul tot echte expert op het gebied van blockchain. Naast de minor is er ook een post-bachelor cursus Business Innovation with Blockchain. Blockchain is software bedoeld om transacties vast te leggen, waarmee je data niet langer in handen geeft van derden. Doordat individuen niet afhankelijk zijn van een trusted third party, zoals een bank, notaris of zelfs de overheid, maakt het nieuwe manieren van samenwerken en compleet nieuwe businessmodellen mogelijk.
Van der Biessen: “We zijn met de minor inmiddels vijf jaar lang bezig om blockchain-educatie eenvoudig beschikbaar te maken voor studenten. Dit jaar doen er maar liefst twee klassen aan mee. Wat de minor tot zo’n succes maakt, zijn de vele aansprekende partners waarmee we samenwerken: bedrijven als de Rabobank, Capgemini en Quantoz. Deelnemers aan onze opleiding staan echt met de voeten in de klei: ze werken aan hele praktische oplossingen, doen kennis op in de praktijk en passen die kennis meteen weer toe.” Naast de beroepspraktijk is ook het praktijkgericht onderzoek van de HU aangehaakt: zowel het lectoraat Financieel-Economische Innovatie als het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad zijn betrokken bij blockchain-onderzoek. “We zijn ook heel trots op onze diverse evenementen, zoals de hackathons, en de gastcolleges die we weten te verzorgen van leidende figuren. Zoals die van Jan-Peter Doomernik, senior Business Developer bij Enexis, en Sabine Brink, leider van het wereldwijde blockchainteam van Shell. Het is mooi dat we kunnen meedraaien in de top van de Nederlandse blockchain-wereld.”
Bron: Emerce 30 november 2022